Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Hypnotherapie als behandeling voor PDS ( Prikkelbare Darm Syndroom ) voor volwassenen en kinderen

Uit onderzoek is gebleken dat de effecten groot zijn en de resultaten blijvend. Ik werk met een variant voor volwassenen: Darmmanagement bij PDS. Intussen heb ik 15 jaar ervaring met deze aanpak.
Omdat 20% van de kinderen vaak last heeft van buikpijn werk ik intussen ook met een protocol voor kinderen en jongeren tot 16 jaar.
Voor kinderen is er door mijn opleiders ook een hulpmiddel ontwikkeld dat je voor een klein bedrag hier kunt aanschaffen. http://hypnosebijbuikpijn.nl/

Gun jezelf of je kind de ervaring!

PROBEER HET EN LAAT JE BUIK BESLISSEN!

Wie komen er voor behandeling in aanmerking? 

Om deze behandeling te kunnen volgen heb je geen verwijzing nodig maar wél een PDS-diagnose van huisarts of specialist.  Deze verklaring mag niet ouder zijn dan 3 maanden. Dit staat los van de vraag hoelang je al met PDS te maken hebt. Gebruik van medicatie staat de behandeling niet in de weg.

Meer informatie en afspraken 

Wanneer je vragen hebt of meer informatie wenst over het Darmmanagementprogramma, kun je bellen 06 41116232 of emailen . Ik zal je vragen graag beantwoorden. 

Er is een aparte folder van het landelijk netwerk van PDS-therapeuten beschikbaar. Je kunt daar bij Mégin naar vragen.

Herkomst

Dr. Peter J. Whorwell, een bekende Engelse internist, begon in 1980 in Manchester met het behandelen van patiënten met een zware vorm van PDS door middel van hypnotherapie. Deze groep regeerde niet op medicatie. In zijn behandeling richtte hij zich op: 
  • lichamelijk herstel van de klachten (pijn- en krampvermindering en herstel van de stoelgang)
  • het vergroten van zelfvertrouwen en stressbestendigheid
  • emotionele en gedragsmatige aspecten 

De wetenschappelijk vastgestelde resultaten spreken voor zich: 

van de cliënten boven 55 jaar ervaart 50% verbetering
van de cliënten tussen 25 en 55 jaar is dat zelfs 80%! 
Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat ook op lange termijn de behaalde resultaten blijvend zijn. 

Daarom helpt hypnotherapie bij PDS! 

Onze darmbewegingen kunnen we niet op een directe manier controleren of beïnvloeden. Dit in tegenstelling tot skeletspieren (armen en benen kunnen we bewust aanspannen en ontspannen). Darmen reageren, net als de rest van het lichaam, op emoties. Bijna iedereen kent wel een aanval van diarree vlak voor de stressvolle gebeurtenis als bijvoorbeeld een examen. Omgekeerd kan lichamelijke pijn (bijvoorbeeld plotselinge kramp van de dikke darm) ons geestelijk welbevinden negatief beïnvloeden: we worden somber of sneller geïrriteerd. 

Ontspanning heeft een positieve invloed op de darmwerking waardoor ook de opname van voedingsstoffen optimaal kan plaatsvinden. In hypnose kun je via gedachtebeelden je maag-darmkanaal direct beïnvloeden. Zo leer je de darmen te stimuleren om op een natuurlijke en ontspannen manier te werken. Dit maakt hypnotherapie tot een zeer effectieve behandelwijze bij PDS-klachten.

Darmmanagementprogramma

De behandeling bestaat uit een intakegesprek van 1,5 uur en waarin ook een sessie zit. Er volgen dan nog 7 tot 13 consulten van gemiddeld één uur. Tijdens het eerste gesprek wordt alle voor de therapie noodzakelijke informatie verzameld. De daarop volgende bijeenkomsten werk je aan het opbouwen van hypnotische vaardigheden om de spanning en gevoeligheid van je dikke darm te verminderen. 

Ook leer je anders met stressvolle situaties om te gaan. Hierdoor zal de dikke darm minder prikkels te verwerken krijgen, waardoor eventuele verkramping of pijn afneemt. Je leert hoe je een gezonde relatie opbouwt met je maag-darmgebied. Binnen het Darmmanagementprogramma is ruimte voor je persoonlijke doelen. Je actieve betrokkenheid en deelname is tijdens het hele programma heel belangrijk.

Je krijgt ook oefeningen mee om te beluisteren thuis. Eigen apparatuur om op te nemen zoals een mobiele telefoon (dictafoon of spraakrecorderfunctie) is het handigste en beste. Daarnaast ontvang je ademhalings- en ontspanningsoefeningen op papier waarmee je ook je eigen ontspanning kunt bevorderen.

Verbetering 

Het is niet te voorspellen wanneer je verbetering zal ondervinden. Het is ook een kwestie van trainen. Daarom krijg je oefeningen mee naar huis om naar te luisteren en om te doen. Sommige mensen bemerken de verbetering dan al na een paar consulten, terwijl anderen er langer over doen. Er zijn ook mensen die langer willen doorgaan dan veertien consulten om een bepaald resultaat te vergroten of een bepaald thema nader uit te werken. 

Kinderprotocol

Het voorstellingsvermogen van kinderen is enorm. Ik help ze dat te benutten om zichzelf te leren ontspannen en hun darmen rustig en kalm te maken. Uit onderzoek weten we dat  resultaten er sneller zijn en nog beter blijken dan bij volwassenen.

De intake met de ouders bevat ook de eerste sessie. De eerste 2 weken daarna zijn er vervolgsessies, dan 1 x in de 2 weken nog 3. Het kind krijgt oefeningen mee om  naar te luisteren. Opname op eigen apparatuur (dictafoon of spraakrecorder op mobiel werkt uitstekend).

Hulpmiddel voor kinderen

Je kunt ook eerst eens kijken naar deze link: http://hypnosebijbuikpijn.nl/  daar vind je een te bestellen hulpmiddel waarmee je met je kind thuis aan de slag kunt . Verantwoorde herkomst. Ik kreeg zelf les van 1 van de ontwikkelaars Carla Frankenhuis.

Hoe werkt het?

Hoe het precies werkt in ons brein weten we eigenlijk niet. Hoe kan het dat een plaatje van iets wat je lekker vindt speeksel in je mond brengt? Dat is een puur lichamelijke reactie op iets wat je ziet of wat je je met je ogen dicht voorstelt!

PDS klachten zijn reëel, klachten zitten niet tussen je oren maar aanwijsbaar in je lichaam.

En we weten al dat ons lichaam kan reageren op dat wat we voor ons zien. Dus met je brein kun je iets doen aan klachten die je lichamelijk ervaart. Uit onderzoek weten we dat op deze manier lichamelijke klachten kunnen verminderen en soms zelfs oplossen.

Als je last hebt van je darmen helpt het als je leert hoe je je heel goed kunt ontspannen want je darmen reageren daar meteen op. Je leert zelfhypnose toe te passen en wakker te dromen.

Uiteraard weet je wat je wilt bereiken want dat heb je van tevoren besproken.

Je weet wat je klachten erger maakt of tempert. En ook hoe je bijvoorbeeld omgaat met stress of dat je best wat meer zelfvertrouwen kunt gebruiken of iets minder perfectionistisch zou willen zijn.

De therapeut zorgt ervoor dat je precies die woorden te horen krijgt die je helpen om je doel te bereiken. Zo kan er bijvoorbeeld iets worden gezegd als “jouw darmen die vanzelfsprekend hun werk doen in het tempo dat voor jou prettig is, heel kalm en natuurlijk zodat je gewoon vrijuit je gang kunt gaan”.

Het wonderlijke is dat die woorden gaan doorwerken. Het is alsof  je ergens diep van binnen jouw oplossing vindt en je doel bereikt. Soms gebeurt dat meteen, vaker is het een kwestie van oefenen voordat je gaat ervaren dat het werkt. 

Met hypnotherapie kun je met je ogen open of je ogen dicht met van alles aan het werk: lichamelijke klachten, emoties die te zwaar op je wegen of gedachten die je hinderen. De verbeteringen liggen te wachten tot je ze vindt op die grens tussen waken en slapen. Zie je het al voor je?


Steenwijk (maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag)

Prinses Irenestraat 32
8331 ER Steenwijk

Mijn identificatienummers voor
alle zorgverzekeraars in Nederland

AGB    : 090030583
NBVH  : 03064
RBCZ  : 403190R
KvK     : 51828448